zadanie z rachunku prawdopodobieństwa
xyz: 7 osób zamierza skorzystać z windy w 7 piętrowym budynku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wszystkie osoby wysiądą na innym piętrze? Ile wynosi prawdopodobieństwo, że wszystkie osoby
wysiądą na tym samym piętrze? Na ile sposobów mogą te osoby mogą ustawić się w kolejce do
windy?
1 mar 12:35
Frost:
|Ω|=7
7
A− wszystkie osoby wysiądą na innym piętrze
|A|= 7!
B−wszystkie osoby wysiądą na tym samym piętrze
|B|=7
C− liczba sposobów ustawienia osób w kolejce do windy
C=7!
1 mar 12:41