Promień okręgu o równaniu
altairsek: Witam
Mam problem z takim zadankiem:
Promień okręgu o równaniu X
2 + y
2 − 6y =5=0 jest równy:2? 3? 4? 5?
Jest to zadanie zakmnięte,szukałem rozwiązania lecz nie mogłem znaleźć.Podonbo że wychodzi się
od wzoru: x2+y2−2ax−2by+c=0 lecz nie wiem jak ten powyższy przekształcić

Z góry dziękuje za pomoc
1 mar 11:40
Saizou :
np. tak
x2+y2−6y+9−9+5=0
x2+(y−3)2=4
r2=4 zatem r=2
1 mar 11:42
PW: x2 + y2 − 6y = x2 +(y−3)3 − 9
1 mar 11:43
J:
(x−0)2 + (y−3)2 = 22 r = 2
1 mar 11:44
altairsek: Dziękuje a powiedzcie mi proszę jeszcze tylko skąd się bierze ta 9?
A w 3 odpowiedzi skąd wiadomo że po prawej mamy 22−co się dzieje z 5tką?
1 mar 11:54
PW: Wymnóż z powrotem
(y−3)2
a zobaczysz, że pojawi się dziewiątka, której w pierwotnej wersji równania nie było (no to
trzeba ją odjąć).
1 mar 12:02
J:
y2 − 6y = (y−3)2 − 9
1 mar 12:02
altairsek: ooo teraz widzę wielkie dzięki
1 mar 12:07