| x+3 | ||
Ile punktów o współrzędnych całkowitych należy do wykresu funkcji f(x)= | ? | |
| x−3 |
| x+3 | x−3+6 | 6 | |||
= | = 1 + | ||||
| x−3 | x−3 | x−3 |
masz wykres tej funkcji
Wspolrzedne calkowite to oznacza ze wspolrzedna xowa musi byc calkowita i yowa calkowita
i takze zalozenie ze x nie moze rownac sie 3
no to liczmy x=0 to y= −1 x=1 to y=−2 x=2 to y= −5 x=4 to y= 7 i licz dalej po xach
dodatnich i ujemnych i potem policz ile jest tych punktow (duzo ich nie bedzie
Ja bym tak zrobil
| 6 | ||
| x−3 |