Uzasadnij dla każdego kąta ostrego alfa równość
Janka: Trygonometria z kiełbasy
Byłabym wdziędzna gdyby ktoś mi wytłumaczył, jak uzasadnić równości, niestety odpowiedzi nie są
pomocne.
(1+tg
2α)*cos
2α = 1
cos
4α − sin
4α = cos
2α − sin
2α
W dwóch pierwszych przykładach za 1 jest podstawiany cos
2α, czy to jest poprawne?
1 mar 10:38
PW: | | sinα | |
1. Banalne − stosujemy równość tgα = |
| i − po wymnożeniu − jedynkę |
| | cosα | |
trygonometryczną.
2. Podobnie i wystarczy wykonać rachunki po lewej stronie
3. Wzór a
4 − b
4 = (a
2)
2 − (b
2)
2.
Ostatnie zdanie − nie prawda, z "jedynki trygonometrycznej" wynika cos
2x = 1 − sin
2x.
1 mar 10:44
PW: Do 3. jeszcze − i dalej: ... = (a
2−b
2)(a
2+b
2), wtedy w drugim nawiasie jest "jedynka
trygonometryczna".
−−−−−−−−−−−−
*) "nieprawda" pisze się łącznie, wiem, ale spacja "sie zawadziła".
1 mar 10:54
Janka: Dziękuję bardzo, już widzę moje dość głupie błędy
1 mar 11:04