Jak
Kot: Dana jest funkcja f(x ) = (m − 5 )x4 + 4x2 + m + 7 , gdzie x ∈ R . Wyznacz wszystkie wartości
parametru m ∈ R , dla których funkcja ma 4 różne miejsca zerowe.
1 mar 08:34
Benny: za x
2 podstaw niewiadomą np.t=x
2
jeśli mają być 4 miejsca to t1>0 i t2>0 reszta warunków chyba znana
1 mar 08:44
Kot: Wychodzi mi delta −4m2−8m+156 co dalej?
1 mar 11:07
PW: Δ > 0 i jeszcze coś (bo nie tylko mają być dwa pierwiastki, ale oba pierwiastki mają być
dodatnie).
1 mar 11:41
Benny: warunki do tego zadania są takie:
Δ>0
a>0
t1>0
t2>0
Mam nadzieję że teraz sobie poradzisz
1 mar 11:42
ICSP: Kiedy równanie :
(1) ax4 + bx2 + c = 0
ma 4 pierwiastki ? Podstawiamy t = x2 dostając równanie :
(2) at2 + bt + c = 0
Oczywiście równanie (2) musi mieć dwa różne pierwiastki (Warunek?). Dodatkowo
z podstawienia które wykonaliśmy ( t = x2) mamy, że równanie (1) będzie miało
4 pierwiastki wtedy gdy pierwiastki równania (2) będą liczbami dodatnimi (Warunek?)
1 mar 11:44