całka
kyrtap: ∫e
(1/x)dx =
28 lut 23:43
kyrtap: Milu jesteś może ? Mentorko?
1 mar 00:03
5-latek: Przepraszam ale musisz poczekac na
Graya
1 mar 00:21
kyrtap: czemu?
1 mar 00:23
5-latek: A kto ostatnio pisal ze to jego mentor?

Ale powaznie . Juz nie piszse zeby nie potrzebnie nie nabijac postow
1 mar 00:25
kyrtap: Gray mój mentor a Mila mentorka
1 mar 00:25
kyrtap: W zasadzie to mam za pomocą kryterium ilorazowego zbadać zbieżność całki:
∞
∫(e(1/x)dx
2
1 mar 00:58
kyrtap: poprawka takiej całki (e1/x − 1)
1 mar 01:00
jerey: f(x)=e
1x−1
| | 1 | |
funkcja wewnętrzna g(x)= |
| |
| | x | |
f(x)>0
g(x)>0
| | e1x−1 | | et−1 | | 0 | |
limx−−−>∞ |
| = limt−−−>0 |
| = [ |
| ] H |
| | 1x | | t | | 0 | |
| | et | |
= limt−−−>0 |
| =1 liczba dodatnie z przedziału (0, ∞) |
| | 1 | |
zatem obie całki f(x) i g(x) są zbieżne lub rozbieżne.
| | 1 | |
rozpatrzmy ∫ |
| dx = ∞ rozbieżna |
| | x | |
zatem
2∫
∞(e
1x−1)dx jest rozbieżna
1 mar 01:39