Geometria
pyra121: W okrąg o równaniu x² + y² − 12x − 8y + 32 = 0 wpisano trójkąt równoboczny, którego jeden z
wierzchołków jest punkt ( 2;6). Wyznacz pozostałe współrzędne.
Próbowałem zrobić z obliczeniem współczynnika a prostych w których się zawierają się dwa boki,
ale nie wiem, co mam zrobić z równaniem okręgu.
28 lut 23:28
Qulka:
28 lut 23:37
Qulka: przecięcie się danego okręgu i okręgu (x−2)2+(y−6)2=60
28 lut 23:38
5-latek: Przekszalcic najlepiej do postaci kanonicznej rownanie okregu i narysowac ten okrag na ukladzie
wspolrzednych i zaznaczyc ten punkt A=(2,6)
Teraz jesli wiemy ze to trojkat rownoboczny to nastepne punkty beda lezec na okregu co 120
stopni wiec ze wzorow na obrot x'=x*cosδ−ysinδ i y'= x*sinδ+ycosδ wyznaczysz pozostale
punkty δ=120 stopni
28 lut 23:41