matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuń niewymierność z mianownika
Halszka:
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc!
Usuń niewymierność z mianownika ułamka:
28 lut 22:18
ICSP:
√
15
−
√
6
+
√
35
−
√
14
=
√
3
(
√
5
−
√
2
) +
√
7
(
√
5
−
√
2
) Resztę zostawiam tobie
28 lut 22:22
Halszka:
Dziękuję!
28 lut 22:23
5-latek:
1
i domnoz liczbnik i mianownik przez (
√
15
−
√
6
)−(
√
35
−
√
14
)
(
√
15
−
√
6
)+(
√
35
−
√
14
28 lut 22:25
Mila:
1
=
√
3*5
−
√
3*2
+
√
7*5
−
√
7*2
1
=
=
√
3
*(
√
5
−
√
2
)+
√
7
*(
√
5
−
√
2
)
1
=
=
(
√
5
−
√
2
)*(
√
3
+
√
7
)
1
(
√
5
+
√
2
)*(
√
3
−
√
7
)
=
*
=
(
√
5
−
√
2
)*(
√
3
+
√
7
)
(
√
5
+
√
2
)*(
√
3
−
√
7
)
(
√
5
+
√
2
)*(
√
3
−
√
7
)
=
dokończ
(5−2)*(3−7)
28 lut 22:27