POMOCYYY
magda: Wykaz ze jezeli pole trójkata prostokatnego jest równe S, to długosc jego przeciwprostokatnej
jest nie mniejsza niz 2√S.
28 lut 22:04
Eta:
Widzę
1 arkusz 2015 zadania info
28 lut 22:53
całkowalny:
Właśnie spojrzałem sobie, jednym zdaniem poziom R to parodia. Dawne matury miały większy poziom

A może tak mi się wydaję bo jestem na studiach i to prościzna
28 lut 22:56
Eta:
a,b, −−− długości przyprostokątnych
c −− długość przeciwprostokątnej
i c
2=a
2+b
2 ⇒ c
2= (a−b)
2+2ab= (a−b)
2+4S
dla a=b ( gdy trójkąt jest prostokątny i równoramienny to c
2=4S ⇒ c= 2
√S jest najmniejsze
zatem c≥
√4S =2
√S
28 lut 23:03
pigor: .., lub z nierówności między
śr. np. g≤ kw.
S=
12*ab
≤ 12*
12(a
2+b
2)=
14c2 ⇒
⇒
4S ≤ c2 ⇒
c ≥ 2√S . c.n.w. . ...
1 mar 17:42