matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
początki:
Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i środki krawędzi górnej podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju
28 lut 21:56
irena_1:
|AB|=a
√
2
a
√
2
|CD|=
2
a
5
|AD|
2
=a
2
+(
)
2
=
a
2
2
4
√
5
|AD|=
a
2
a
√
2
−
a
√
2
2
a
√
2
=
2
4
a
√
2
a
√
2
h
2
+(
)
2
=(
)
2
4
2
5
2
18
h
2
=
a
2
−
a
2
=
a
2
4
16
16
3
√
2
h=
a
4
1
a
√
2
3
√
2
9
P=
(a
√
2
+
)*
a=
a
2
2
2
4
8
1 mar 14:03