pomocy
łecki: Mozna to jakos obliczyc?
log63√2 * log63√3
28 lut 21:15
Qulka: tak

np kalkulatorem
28 lut 21:17
Qulka:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| log62 • log6 3 = |
| |
| |
| 9 | | 9 | | log26 •log36 | |
28 lut 21:27
5-latek: Ja bym to zrobil tak
| | log2 | | 1 | | 0,301 | |
log63√2= 1/3 log62=1/3 |
| = |
| * |
| = policz |
| | log6 | | 3 | | 0,778 | |
| | 1 | | 1 | log3 | | 0,477 | |
log63√3= |
| log63= |
|
| = U{1}[3}* |
| = policz i pomoz te dwa |
| | 3 | | 3 | log6 | | 0,778 | |
wyniki
log6=log(2*3)= log2+log3= 0,301+0,477= 0,778
28 lut 21:31
5-latek:
28 lut 21:33
Qulka: ciekawe czy tam po prostu nie było plus między logarytmami
28 lut 21:34
5-latek: Ja bym stawial ze tak
28 lut 21:35
łecki: Na 100% jest mnozenie
28 lut 21:37
łecki: Bo mialem obliczyć odwrotnosci logarytmow
28 lut 21:41
Qulka: no to jeszcze mianownik można rozpisać (1+log23)(1+log32) = 1+log23+log32+ 1 ale nad nie
mam pomysłu co z tym
28 lut 21:42
łecki: log3√36 i log3√26
28 lut 21:43
Qulka: a to może daj oryginalną treść
28 lut 21:43
łecki: To są te logarytmy
28 lut 21:43
łecki: I musze obliczyć sume ich odwrotnosci
28 lut 21:44
łecki: Masz jakiś pomysl ?
28 lut 21:51
Qulka: no i znalazł się plus
28 lut 22:00
Qulka: SUMA odwrotności to
| 1 | | 1 | |
| + |
| = log63√3 + log63√2 = |
| logp3{3}6 | | logp3{2}6 | |
13 log
62 + log
6 3 = 1/3 log
66 = 1/3
28 lut 22:07
Eta:
Zjadłaś
Quleczko nawias
28 lut 22:10
łecki: A ja odwrocilem te liczby zmieniając odrazu podstawe.... 😞
28 lut 22:15
Qulka: tak

zajęłam się przenoszeniem ułamka bo mi go pocięło

ja tak strasznie nie lubię
pisać, a ten edytor mnie wykańcza

wolę dyktować

na mojej niechęci do pisania w podstawówce na chemii zrobiłam magistra

to naprawdę jest
silna niechęć
28 lut 22:16
Qulka: łecki

ale plus trzeba było zostawić
28 lut 22:17
5-latek: To widac ze chemia jest popularna .
Moj proboszcz jest chemikiem i takze byly burmistrz miasta Ziębice jest doktorem z chemii
28 lut 23:16
Qulka: bo to dobre dla leniwych

miała być niechęć do pisania na chemii w podstawówce

bo
łatwiej się było nauczyć wzorów niż pisać całymi zdaniami
28 lut 23:23