28 lut 20:56
Qulka: zgubiłeś połowę liczb nieparzystych
28 lut 20:57
Qulka: a jak rozbijesz nawias na iloczyn to udowodnisz że jest parzysty więc będzie podzielna rzez 8
28 lut 20:58
Phoebe Campbell: Dzięki.
28 lut 20:59
Qulka: czyli wiesz jak poprawić
28 lut 21:04
Phoebe Campbell:
Odpisuję po 20 minutach bo jadłem kolację z dala od komputera..
(2n + 1)
2 = 4n
2 + 4n + 1 = 4(n
2 + n) + 1
n
2 − nieparzysta razy nieparzysta daje nieparzystą
n
2 + n − nieparzysta dodać nieparzysta daje parzystą
więc wyrażenie z nawiasu będzie przyjmowało dowolną wartość parzystą za wyjątkiem 0
i teraz 4 * parzysta różna od zera daje krotność 8, więc jest podzielna przez 8
no i zostaje 1 jako reszta, więc f(n) = 1
Dobrze?
28 lut 21:26
Qulka: raczej że n2+n = n(n+1) iloczyn dwóch kolejnych jest parzysty
28 lut 21:28
Qulka: n jest naturalną wiec raz jest parzystą raz nieparzystą
28 lut 21:29
Phoebe Campbell: no tak.. zraz zmienię

dzięki za pomoc
28 lut 21:30