Wyznacz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni całkowitej
jest równe S, a ściany boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem α.
dane:
S = a2 + 2a*hs
| |||||||
= cosα | |||||||
| hs |
| a | ||
hs = | ||
| 2cosα |
| a2 | a2 | |||
h2 + | = | |||
| 4 | 4cos2α |
| a2 | a2 | a2 | 1 | |||||
h2 = | − | = | ( | −1) = | ||||
| 4cos2α | 4 | 4 | cos2α |
| a2 | 1−cos2α | a2 | sin2α | a2 | ||||||
= | ( | ) = | ( | )= | *tg2α | |||||
| 4 | cos2α | 4 | cos2α | 4 |
| a | ||
h = | tgα | |
| 2 |
| a | ||
S = a2 + 2a* | tgα | |
| 2 |
| S | ||
a2 = | ||
| 1+tgα |
| S | ||
a = √ | ||
| 1+tgα |
| a2*h | ||
V = | ||
| 3 |