matma
Robert: wyznacz dziedzinę
x2−2x/x2+3x−10
może mi ktoś to rozpisać ? i odpowiednio zapisać ?
28 lut 20:23
5-latek: D=R\{miejsca zerowe tromianu x2+3x−10}
28 lut 20:30
Robert: x1 wyszło mi −5
x2 wyszło mi 2 wiec d=r\{−5,2} tak ?
28 lut 20:34
5-latek: Miejsca zerowe ok
Natoniast D−dziedzina i piszsemy zawsze z duzej litery tp samo zbior liczb rzeczywistych
oznaczamy przez duze R
wiec taki zapis D=R\{−5,2}
28 lut 20:41
Robert: to wiem że z dużych , chodziło mi tylko czy dobre liczby wziełem za dziedzinę , dzięki
28 lut 20:49