kwadrat
rafal: Punkt A ( 6,−9) jest wierzchołkiem kwadratu . oblicz pole kwadratu jeśli jeden z boków zawiera
się w prostej 4x−3y+9=0 .
obliczyłem prostą prostopadłą która ma wzór y=−34x−9 porównuje to z prostą y=43x+3 i
wychodzą duże ułamki i nie da się wyliczyć później długości A i B po porównaniu co moze być
źle ?
28 lut 19:03
5-latek:

Odleglosc punktu A od prostej 4x−3y+9 jjest to dlugosc boku kwadratu
28 lut 19:10
rafal: rzeczywiście narysowałem ale nie pomyślałem o tym , dziękuję
28 lut 19:11
rafal: pole wychodzi 144 , a powinno wyjść 120
| | 6*4+(−3)(−9)+9 | |
d= |
| =12 |
| | √16+9 | |
P=144
28 lut 19:39