hmmmmmm
geometrykz: rozwiąż równanie: sinx*tgx−√3 = tgx−√3sinx
sinx*tgx−√3 = tgx−√3sinx
sinx*tgx−√3 − tgx + √3sinx = 0
−tgx(sinx−1)+√3(sinx−1)=0
(tgx+√3)(sinx−1)=0
tgx=−√3 v sinx=1
dlaczego to jest źle? w odpowiedziach jest tak, jakby był sam tangens, bez sinusa.
28 lut 18:52
ICSP: a dziedzinę ustaliłeś ?
28 lut 18:54
geometrykz: sin
x ∊ <−1,1>, tg
x ∊ R
28 lut 18:56
28 lut 18:57
ICSP: już wiesz dlaczego odrzucamy drugie ?
28 lut 19:03
geometrykz: nie za bardzo, w końcu przedział zawiera wartość −1 dla sinusa.
dlaczego więc?
28 lut 19:05
ICSP: | | π | |
gdy sinx = 1 to x = |
| + 2kπ i wszystkie te rozwiązania nie należą do dziedziny. |
| | 2 | |
28 lut 19:07
geometrykz: czyli tę dziedzinę tangensa odnoszę również do sinusa, tak?
28 lut 19:09
ICSP: odnosisz do całego równania.
28 lut 19:12
geometrykz: dzięki.
28 lut 19:15