Arkusz maturalny pr. P(A)
Dżepetto 18: z cyfr 1,2,...,9 losujemy bez zwracania trzy cyfry tworzące liczbę trzycyfrową w kolejności
losowania.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4, jeżeli wiadomo, ze otrzymana
liczba jest większa od 125.
Wyliczyłem |Ω| =V
39 −25 =504 −25 [wyrzucamy 25 liczb, gdyż szukana liczba>125] =479
A− l. /4 oraz >125
|A|= 7* {28,32,36,48,52,56,64,68,72,76,84,92,96} 13 =91
| | 37 | |
A w odpowiedziach widnieje wynik P(A)= |
| ... |
| | 107 | |
Ktoś widzi błąd?
28 lut 18:38
Mila:
Dlaczego wyrzucasz 25 liczb?
Odrzucamy:
123,124,125 co jeszcze chcesz odrzucić? Ja nie widzę, może coś przeoczyłam?
28 lut 19:31
Dżepetto 18: Racja, wyrzucamy tyle te 3 liczby Zatem |Ω| 501
Lecz nadal wynik nie jest poprawny
28 lut 20:26
Mila:
|
Dwucyfrowe końcówki podzielne przez 4:
{12,16,24,28,32,36,48, 52,56,64,68,72,76, 84,92,96}
|A|=16*7−1=111
Odrzucam tylko liczbę 124
?
28 lut 20:46
Dżepetto 18: Oczywiście! Nie wyrzucamy 12,16 ponieważ nie ma możliwości utworzenia liczb 112,116!
W wyżej podanym wyniku wkradł się chochlik, Twoja P(A) jest prawidłowe.
Dziękuję
Mila
1 mar 12:52
Mila:
1 mar 17:26