proszę o rozwiązanie
Michał: rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką na której 1 wypada dwa razy częściej niż pozostałe
liczby oczek Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia suma wyrzuconych oczek jest
nie mniejsza niż 6 jeśli ich iloczyn jest liczbą nieparzystą
28 lut 18:05
prosta: | | 1 | |
P(w2)=P(w3)=P(w4)=P(w5)=P(w6)= |
| |
| | 7 | |
A−suma oczek nie mniejsza niż 6 (równa 6 ,7,8,9,10,11,12)
B− iloczyn oczek jest nieparzysty ( obie wyrzucone cyfry są nieparzyste)
B={(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(5;1),(3,3),(3,5),(5,3),(5,5)}
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 16 | |
P(B)= |
| * |
| +4* |
| * |
| +4* |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 49 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
P(A∩B)=2* |
| * |
| +4* |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 49 | |
coś nie wyszło
28 lut 18:41
Michał: ja mam też taki wynik a może ktoś jeszcze sprawdzi
28 lut 20:05
Michał: ponawiam może ktoś sprawdzi
28 lut 22:07
Mila:
Nic nie pisze wcześniej jak wygląda ta kostka?
28 lut 22:21
Michał: Tekst jest dobrze przepisany
28 lut 22:57
Michał: czy to zadanie jest błędne
1 mar 17:55
prosta: może ktos coś napisze?
1 mar 20:20