Arkusz maturalny p.r.
Dżepetto 18: Dany jest wielomian W(x)= x3 +ax2 +bx +2a +14b. Suma wszystkich jego współczynników jest
równa 4, a reszta z dzielenia przez x+2 wynosi −20.
Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
28 lut 18:04
ICSP: w(−2) = − 20
w(1) = 4
Po podstawieniu dostajesz układ równań.
28 lut 18:19
Dżepetto 18: Przybliżysz mi dlaczego mam liczyć w(1) =4?
w(−2) rozumiem
28 lut 18:27
ICSP: Suma współczynników wielomianu to w(1)
28 lut 18:30
Benny: Jak podstawisz za x liczbę 1 to wyjdzie Ci równanie W(1)=3a+15b
No a z warunków zadania masz że suma współczynników jest równa 4 więc W(1)=4
28 lut 18:32
Dżepetto 18: | | 2 | | 10 | |
Rozumiem, zatem a= − |
| b= − |
| ? |
| | 9 | | 9 | |
Potem podkładam to do równania i liczę miejsca zerowe?
28 lut 18:44
ICSP: źle policzone a oraz b
28 lut 18:50
Dżepetto 18: W(−2)= −8 +4a −2b +2a +14b = 6a +12b −8
6(a+2b) = −12 => a+2b =−2 => a= −2b−2
{a=−2b−2
{3a+15b=4
| | 10 | | 2 | |
−6b −6 +15b =4 => 9b=10 => b= |
| ∧ a= −4 |
| |
| | 9 | | 9 | |
Teraz?
28 lut 20:24
ICSP: Błąd w drugim równaniu.
28 lut 20:30
Dżepetto 18: Niestety nie widzę błędu. Wszystko wydaje mi sie odpowiednio podstawione.
1 mar 13:06
Benny: Sorry ale ja widzę błąd u siebie W(1)=1+3a+15b
1 mar 13:16
ICSP: w(1) = 1 + 3a + 15b
1 mar 13:50
Dżepetto 18: Oczywiście! Teraz wszystko wykonam analogicznie.
Dziękuję
ICSP!
1 mar 15:48