odciela
marekw: wysokość graniastosłupa prostego jest równa 4. Jego podstawą jest trójkąt którego dwa kąty mają
miary 30° i 45°, a bok leżący naprzeciwko kąta 30° ma długość 4√2. graniastosłup ten
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki najkrótszej i najdłuższej krawędzi dolnej
podstawy oraz przez wierzchołek górnej podstawy. płaszczyzna ta odcieła od graniastosłupa
ostrosłup trójkątny .oblicz objętość tego ostrosłupa.
28 lut 18:02
dero2005:

a = 4
√2
h = 4
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| |
| sin30o | | sin45o | | sin105o | |
b =
c =
CB − policzyć z tw Talesa
28 lut 21:47