ble ble
gabi:

Na podstawie danych z rysunku poniżej wyznacz współczynniki A,B w równaniu ogólnym prostej l:
Ax+By−12=0 k;x+3y+9=0 Nie wychodzi mi ni. Proste są chyba równoległe więc podstawiam za A 1 i
punkt (6,0) ale i tak niezbyt dużo z tego wychodzi :c
28 lut 17:43
gabi: pomocy ! :c
28 lut 17:53
gabi:
28 lut 18:02
gabi: błagam bo zwariuje zaraz... i jeszcze takie zadanie ;
wyznacz równanie ogólne symetralnej odcinka AB jeśli A(−4,5) B(6,1)
28 lut 18:24
gabi: help
28 lut 18:29
gabi: czemu nikt nie pomoże :c :c :c
28 lut 18:42
5-latek: Pytanie : Co to jest symetralna odcinka ?
28 lut 18:44
gabi: To prosta prostopadła do odcinka AB i przecinająca go w środku czyli zastosowałam wzór na
środkową
28 lut 18:45
gabi: tzn na środek odcinka
28 lut 18:45
Mila:

1)
k: x+3y+9=0
l ||k⇔
l: x+3y+C=0 i (6,0)∊l⇔6+3*0+C=0⇔C=−6
l: x+3y−6=0 /*2
l:2x+6y−12=0
spr. [1,3] ||[2,6] i 2*6+6*0−12=0⇔P=(6,0)∊l
==================
2)
Symetralna AB, gdzie:
A(−4,5) B(6,1)
Symetralna odcinka to zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
Zapisujemy tę własność:
Niech P=(x,y) ∊symetralnej AB⇔
√(x+4)2+(y−5)2=
√(x−6)2+(y−1)2⇔
x
2+8x+16+y
2−10y+25=x
2−12x+36 +y
2−2y+1
8x+16−10y+25=−12x+36−2y+1⇔
20x−8y+4=0 /:4
5x−2y+1=0 postać ogólna równania symetralnej .
28 lut 18:46
Mila:
Gabi, jeśli chcesz korzystać z naszej pomocy , to nie używaj wulgaryzmów.
Po prostu bądź damą.
28 lut 18:48
5-latek: czemu od razu jebana ?
Tak trzeba policzys wspolrzedne srodka odcinka AB wiec licz
Nastepnie wyznaczyc wspolczynnik kierunkowy a prostej AB
majac ten wspolczynnik masz juz wspolczynnik prostej prostopadlej a1 do AB bo a*a1=−1 to
a1=....
Napisz srownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez srodek odcinka AB
Zamien ja na postac ogolna
28 lut 18:50
5-latek: Lub tez analezc wektor prostopadly do wektora [10 −4]
28 lut 18:54
gabi: Oj przepraszam zdenerwowałam się trochę
28 lut 19:23
gabi: a dlaczego w pierwszym to l takie wyszło? trzeba było wykonać m.i to równanie?−
a1*b2+a2*b1=0
28 lut 19:30
gabi: Za b też trzeba podstawiać ten sam współczynnik co w k?
28 lut 19:32
gabi: halo halo nie zapominajcie o mnie
28 lut 19:41
gabi: jak wyznaczyć ten współczynnik a? prostej AB
28 lut 19:46
gabi: S mi wyszło [1;3] i potem ze wzoru na równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez jeden
punkt wyszło mi że współczynnik równał się 2/3 czy żle a ten wzór wyglądał tak y−a(x−x0)+y0 no
to teraz spróbuje z jakiegoś magic wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty czyli z tego
(y2−y1)(x−x1)−(x2−x1)(y−y1)=0 ? hmm
28 lut 19:51
gabi: wyszło mi −2x−5y+17 a ma być 5x−2y+1=o gdzie robie błąd?
28 lut 20:01
gabi: :C
28 lut 20:02
Mila:
Nie ucz się schematów bez zrozumienia.
Jeżeli masz prostą w postaci ogólnej:
Ax+By+C=0 to każda prosta postaci:
Ax+By+D=0 jest do niej równoległa, tylko wyrazem wolnym ( bez zmiennej) różnią się.
Własnie z tego skorzystałam.
II sposób:
W Twoim zadaniu masz dany punkt (6,0)
Podstawiasz do równania prostej l
A*6+B*0−12=0
6A=12
A=2
Teraz korzystasz z warunku równoległości:A1*B2=A2*B1
k: x+3y+9=0
l: 2x+By−12=0
1*B=2*3
B=6
stąd:
l: 2x+6y−12
Wyjaśnienie:
Proste w postaci ogólnej :
A1x+B1y+C1=0 i
A2x+B2y+C2=0 są równoległe⇔
A1*B2−A2*B1=0 albo taki zapis: A1*B2=A2*B1
28 lut 20:03
28 lut 20:04
gabi: a co z tym drugim zadaniem bo to pierwsze już trochę ogarnełam
28 lut 20:09
5-latek: Gabi Mila juz CI podala rozwiaznie tego zadania
Ale skoro chcesz moim sposobem to zobacz Masz dwa punkty A(−4,5) i B(6,1)
Wiemy ze wspolczynnik kierunkowy a prostej to jest tangens kata nachylenia prostej do osi OX
| | y | |
Z trygonometri wiemy ze tgalfa = |
| |
| | x | |
| | y2−y1 | | 6−(−4) | | 10 | | 5 | |
a wiec nasze a= |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | x2−x1 | | 1−5 | | −4 | | 2 | |
| | 5 | |
WIec wspolczynnik kierunkowy a prostej AB= − |
| |
| | 2 | |
Obliczany wspolczynnik kierunkowy prostej a
1 prostej prostopadlej do AB
| | −1 | | 2 | |
Warunek jest taki zeby proste byly prostopadle a*a1=−1 to a1= |
| to a1= −1*(− |
| = |
| | a | | 5 | |
Znajac wspolczynnik kierunkowy prostej i punkt S przez ktory przechodzi napiszsemy jej rownanie
y−y
0=a
1(x−x
0) to y=a
1(x−x
0)+y
0 masz wszystkie dane czyli a
1 i S=(1,3) czyli x
0=1 i
y
0=3 podstawiaj i licz
28 lut 20:10
5-latek: Potem postac kierunkowa zamien na ogolna
Rozwiazanie Mili jest szybsze
28 lut 20:12
Mila:
Gabi przecież masz II rozwiązane 18:46. W drugim punkcie, z objaśnieniem.
Jeśli tam czegoś nie rozumiesz to pytaj. Z Twojego wpisu rozumiem, że tego nie czytałaś.
28 lut 21:11
5-latek: Nawet tak napisalem ze ma rozwiazane
28 lut 21:14