wspólczynniki funkcji kwadratowej
Grzesiu: Wyznacz wartości b i c dla których miejsca zerowe x1 i x2 funkcji f(x)=x2+bx+c spełniają
warunki:
|x1 − x2| = 1,
x1*x2 +1 = x1 + x2
Wiem, że penie trzeba tutaj użyć wzorów Vieta, ale nie potrafię sobie poradzić z tą wartością
bezwzględną.
z tego drugiego równania wyszło mi:
1 = −b−c
28 lut 17:37
ICSP: | | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
|x1 − x2| = | |
| − |
| | = |√Δ| |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 17:43
Grzesiu: a tak właśnie myślałem, że trzeba coś bedzie z Δ, ale się zasugerowałem, że wcześniej cały
czas były same wzory Vieta, to myślałem, że tutaj też

Dzięki wielkie
28 lut 17:47