ilustracja graficzna nierownosci
Mefiu: Przedstaw ilustracje graficzną nierówności |x| + |y| < 2
jak zaczac to zadanie ? moglby mi ktos to wytlumaczyc ?
28 lut 16:02
Mefiu: hmm..?
28 lut 16:09
prosta: rozpatrzyć 4 przypadki znaków x oraz y ...odpowiednio opuścić wartości bezwzględne i narysować
fragmenty figury
28 lut 16:13
prosta: powstanie kwadrat (bez brzegu) o wierzchołkach (0,1) , (−1, 0) , (1, 0), (0,−1)
28 lut 16:15
28 lut 16:18
Mila:

|y|<−|x|+2
⇔
1) Dla y≥0 ( nad osią OX)
y<−|x|+2 punkty nad OX i pod wykresem y=−|x|+2
2)dla y<0 mamy taką nierówność:
−y<−|x|+2⇔
y>|x|−2 punkty pod OX i nad wykresem y=|x|−2
28 lut 16:46
Mefiu: a tak po kolei ?
Bo zrobiłem tak:
|x|+|y|<2
|x| = x dla x>0
|x| = −x dla x<0
|y| = y dla y>0
|y| = −y dla y<0
teraz licze :
|x|+|y|<2
x+y<2
|x|+|y|<2
−x+y<2
y<2+x
|x|+|y|<2
x+(−y)<2
−y<2−x /*(−1)
y>−2+x
|x|+|y|<2
−x−y<2 /*(−1)
x−y>−2
no ale dalej nie wiem co zrobic

?
nie wiem czy przybrac jakies parametry za to x i y, dowolne jakies czy co ?
prosze o wytlumaczenie.
dzieki
28 lut 16:49
Mefiu: sie spoznilem z pytaniem kolejnym, a nie odswiezylem strony.
28 lut 16:51
Mila:
Przeczytaj co napisałam 16:46.
Mam nadzieję, że wykres y=|x| − 2 i y=−|x|+2 umiesz narysować, wtedy zadanie jest proste.
28 lut 16:52
Mefiu: ten wykres to biorąc punkty to wychodzi tak :
x | 0 | 2
y=x−2 | −2 | 0
x | 2 | 4 |
y=−|x|+2 | 0 | −2 |
te kreski | to nie wartość bezwzględna tylko tabelka

.
Tak to ma wyglądać ?
28 lut 16:59
Mefiu:

i jakich bym punktów nie wziął to i tak wykres wychodzi mniej więcej taki :
28 lut 17:14
prosta: y=|x| wiadomo jak

potem przesunięcie dwie jednostki w dół
y=−|x| potem przesunięcie dwie jednostki w górę
28 lut 17:46
5-latek: Teraz sie tego ucze
Albo y=−|x| powstaje przez symetryczne odbicie wykresu y=|x| wzgleem osi Ox
28 lut 17:49
Mefiu: moglbys to rozpisac ? nie pojmuje tego, dlatego prosze o wytlumaczenie. dzieki ;
28 lut 17:49
28 lut 18:03
prosta: Mila ładnie to opisała w punkcie 2.
W punkcie 1. odnosi się do wykresu funkcji y=|x| przesuniętego dwie jednostki w górę
28 lut 18:06
prosta: możesz też rozpisywać po kolei: w I ćwiartce układu współrzędnych:
| ⎧ | x≥0 | |
| ⎨ | y≥o | wtedy y<−x+2
|
| ⎩ | x+y<2 | |
otrzymujesz trójkąt prostokątny pod opisaną prostą w I ćwiartce układu
28 lut 18:09
Mila:
Mefiu, czy znasz definicję wartości bezwzględnej?
Rysowaliście na lekcjach wykresy ?
y=|x|
y=|x|+1
y=|x|−1 itp.
28 lut 18:09
prosta: w II ćwiartce układu współrzędnych:
| ⎧ | x <0 | |
| ⎨ | y≥0 | czyli y<x+2
|
| ⎩ | −x +y<2 | |
otrzymujesz trójkąt prostokątny pod opisaną prostą w II ćwiartce
masz już "połowę" figury
28 lut 18:11
Mila:
Zostawiam Was, za dużo pomagających robi mętlik w głowie , bo każdy to robi w inny sposób.
Powodzenia
28 lut 18:14
prosta: Mefiu chyba już wylogował się
28 lut 18:25
Mefiu: Owszem, troszkę się to namieszało. Zrobiłem tak, że wyszło jak mili, wykresy narysowałem te dwa
pierwsze, jednakże nie wiem dlaczego we wzorze tak przekształciłem
Bo zrobiłem tak , że :
1)
y=−|x|+2
1a)
y=−|x|−2
2)
y=|x|−2
2a)
y=|x|+2
Dążyłem, aby powstał ten romb taki jak u Mili

Wyszło mi ładnie tak jak powinno, ale dalej
nie rozymiem dlaczego trzeba było "przerobić" z −2 na +2
28 lut 18:43
prosta: nic nie trzeba przerabiać:
|x| +|y| <2
|y| <−|x| +2 i teraz : |y|=y dla y≥0
y <−|x| +2 nad osią oX obowiązuje wzór y =−|x| +2 i część płaszczyzny poniżej tego wykresu
28 lut 18:51
Mila:
Pokręciłeś to wszystko.
Z definicji wartości bezwzględnej.
|a|=a dla a≥0
|a|=−a dla a<0
Dlatego
|8|=8
|−8|= −(−8)=8
|a|≥0 dla każdego a>0
Napisz po kolei małymi kroczkami, co mam wyjaśnić.
28 lut 18:54
prosta: |y|<−|x| +2
−y<−|x| +2 , bo |y|=−y dla y<0
y>|x| −2 pod osią oX obowiązuje wzór y=|x| −2 i część płaszczyzny powyżej tego wykresu
28 lut 18:56
prosta: ok...tym razem ja się wycofuję
28 lut 18:57
Mila:
Zostań
prosta, myślałam, że odeszłaś od komputera.
28 lut 19:08