dziedzina
wiciu: mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać, nie pamiętam dokładnie jak się rysuje nierówność
oblicz dziedzinę: f(x)=√4x−x3
28 lut 15:31
28 lut 15:36
J:
Dziedziny się nie oblicza, tylko wyznacza ... 4x − x3 ≥ 0 ⇔ x(1 − x2) ≥ 0
28 lut 15:36
Saizou :
√t (ogólniej pierwiastki parzystego stopnia) są określone dla t≥0, zatem
4x−x
3=−x
3+4x≥0
rozkładając to na czynniki
−x(x
2−4)=−x(x+2)(x−2)
i obliczając miejsca zerowe i zaznaczając je na osi
x=0 x=−2 x=2
rysujemy "wężyka" od lewej strony od dołu bo współczynnik przy najwyższej potędze x jest ujemny
(nigdzie nie "odbijaliśmy wężyka' bo pierwiastki są nieparzysto−krotne), wystarczy odczytać
kiedy "wężyk" jest ponad osią, czyli dla
x∊[−2,0]∪[2,+
∞)
28 lut 15:41
wiciu: x należy od minus nieskończoności do 2 suma od 0 do 2?
28 lut 15:42
wiciu: @saizou, na stronie jest napisane, że rysuje się zawsze od prawej strony
28 lut 15:43
Saizou : tak, pomyliłem się... oczywiście miało być od prawej strony , wiec wykres jest zły i
rozwiązanie też, ale myślę że dasz radę poprawić
28 lut 15:45