geometria analityczna
xx2: Dla jakich wartości parametru a równanie x
2+y
2−2ax−a
2+2a=0 opisuje okrąg styczny do prostej
x=4?
Pomocy
28 lut 14:36
5-latek:

Jesali prosta jest styczna do okregu to ile ma z nim punktow wspolnych ?
28 lut 14:40
xx2: Jeden.
28 lut 14:43
xx2: Problem mam głównie z przekształceniem tego równania, dalej myślę, że bym sobie poradził.
28 lut 14:47
5-latek: Poczekaj zobacze do ksiazki jak sie wyznacza srodek okregu w postaci ogolnej
28 lut 14:53
5-latek: Z postaci ogolnej wyznaczamy srodek okregu wedlug wzoru
| | A | | B | |
xs=− |
| i ys=− |
| U nas xs=a i ys=0 |
| | 2 | | 2 | |
Postac kanoniczna okregu bedzie taka (x+a)
2+y
2=a
2+a
2−2a
28 lut 15:01
Ja: (x−a)2+y2=−2a S(a,0)
28 lut 15:02
5-latek: Racja (x−a)2 bo w rownaniu piszsemy wspolrzedna srodka ze zmienionym znakiem
28 lut 15:04
xx2: Jednak sobie nie poradzę. Odległość środka okręgu od prostej to będzie 4−a lub a−4?
28 lut 15:16
Ja: −2a>0 stąd a<0
28 lut 15:23
Ja: I teraz odleglośc środka od prostej musi być równa r
28 lut 15:28
J:
to nie wystarczy, czy okrąg ośrodku (−1,0) i promieniu: r = −2a = 2 jest styczny ?
warunki:
1) a ≠ 4
2) r = Ia −4I ⇔ −2a = Ia − 4I
28 lut 15:34
xx2: Dziękuję
28 lut 15:37
5-latek: J ale czemu rownanie jest takie ? (x−a)2+y2=−2a
Przeciez z 1 nawiasu musimy odjac (a2) zeby dostac x2−2ax i jest jeszce drugie a2 wiec
jesli przeniesiemy na druga strone to bedzie 2a2−2a
28 lut 15:42