Określ liczbę rzeczywistych pierwiastków równania x|x|=x+k w zależności od warto
Agre: Określ liczbę rzeczywistych pierwiastków równania x|x|=x+k w zależności od wartości parametru
k.
Jak to obliczyć?
28 lut 13:40
J:
rozpatrujesz dwa przypadki:
1) x2 = x + k i x ≥ 0
2) −x2 = −x + k i x <0
28 lut 13:42
J:
źle.. drugi przypadek: −x2 = x + k
28 lut 13:46
prosta: Narysować wykres funkcji:
| | ⎧ | x2−x gdy x≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | −x2−x gdy x<0 |
|
i odczytać z wykresu liczbę punktów wspólnych wykresu i prostej y=k ( w zależności od k)
28 lut 13:53
Agre: Okej, dziękuję, w końcu wyszedł mi prawidłowy rysunek i poprawnie odczytałam wyniki
28 lut 17:59