tryg.
geometrykz: Wykaż, że dla dowolnych kątów α,β zachodzi równość (cosα + cosβ)
2 + (sinα + sin β)
2 = 4cos
2
hmm
28 lut 12:59
geometrykz: .
28 lut 13:32
prosta:
1. wzory na 1. sumę cosinusów
2. simę sinusów
2. Podnieść do kwadratu i wyłączyć przed nawias
3. dalej kombinować z wzorami
28 lut 13:35
J:
ciekawe zadanie , wykonaj potęgowanie , potem skorzystaj ze wzorów na sumę cosinusów i różnicę
cosinusów
28 lut 13:36
5-latek: Bede dopiero uczyl sie trygonometrii ale moze zacznij tak
(bede pisal x i y
cos
2x+2cosx*cosy+cos
2y+sin
2x+2sinx*siny+sin
y=
cos
2x+sin
2x+cos
2y+sin
2y+2cosx*cosy+2sinx*siny=2+
| | cos(x−y)+cos(x+y) | |
cosx*cosy= |
| |
| | 2 | |
| | cos(x−y)−cos(x+y) | |
sinx*siny= |
| |
| | 2 | |
Moze jeszcze jeden zapiszse wzor
| | sin(x+y)+sin(x−y) | |
sinx*cosy= |
| |
| | 2 | |
28 lut 13:42
prosta: czyli
| | α+β | | α+β | |
3.cos2 |
| +sin2 |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
1−
28 lut 13:42
prosta:
strasznie komplikujecie....
(cosα+cosβ)
2+(sinα+sinβ)
2=
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
(2cos |
| cos |
| )2+(2sin |
| cos |
| )2= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
4cos2 |
| cos2 |
| +4sin2 |
| cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α−β | | α+β | | α+β | | α−β | |
4cos2 |
| (cos2 |
| +sin2 |
| )=4cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 lut 13:49
geometrykz: dzięki, zaraz spojrzę i dam znać. musiałem trochę sprzątnąć.
28 lut 13:50
geometrykz: kurczę, czyli już to rozwiązałem.. nie zauważyłem tam jedynki trygonometrycznej w nawiasie..
28 lut 13:52
geometrykz: dzięki wszystkim
28 lut 13:52
Eta:
Po wykonaniu potęgowania
| | α−β | | α−β | |
.......= 2+2cosα*cosβ+2sinα*sinβ= 2[1+cos(α−β)]= 2*2cos2 |
| =4cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a | |
bo 1+cosa= 2cos2 |
| i cosa*cosb+sina*sinb= cos(a−b) |
| | 2 | |
28 lut 16:04