Zadanie nr 5 / funkcja wlasnosci
5-latek: Zadanie :
Zbadaj ktore z ponizszych odwzorowan jest wzajemnie jednoznacznym odwzorowaniem zbioru X na
zbior Y
a) f(x)=x2 X=R Y=R+ U{0}
b) g(x)=x2 X=C Y=N U{0}
c)h(x)= reszta z dzielenia x przez 5 X=C Y={1,2 3 4 }
d) i(x)={1 gdy x nalezy do W
{0 gdy x nalezy do IW X=R Y={0,1}
Wiec tak. Wedlug mnie zadne odwzorowanie nie bedzie wzajemnie jednoznaczne gdyz one nie sa
roznowartosciowe
28 lut 12:42
5-latek: Mam taka definicje : Odwzorowanie f: Xna Y nazywamy wzajemnie jednoznaczym wtedy gdy kazdy
element y ∊Y jest obrazem dokladnie jednego elemntu x∊X
Odwzorowanie f:X na Y jest wzajemnie jednoznaczne wtedy i tylko wtedy gdy jest
roznowartosciowe
28 lut 12:50
5-latek: W podpunkcie c) Y={0,1,2,3,4}
28 lut 13:15
5-latek: Czy dobrze jest ?
28 lut 14:42
Mila:
Tak.
28 lut 18:13
5-latek: Dziekuje CI bardzo
28 lut 18:15