trygonometria
Kinia: Rozwiąż równanie:
| | π | | π | |
√3sinx + 3cosx = √6 w przedziale (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Doszłam do takiej postaci i nie umiem ruszyć dalej:
| | π | | √2 | |
sin(x+ |
| = |
| − √3cosx |
| | 3 | | 2 | |
Bardzo proszę o waparcie
28 lut 12:37
Kinia: Podbijam, wciąż nie mam pomysłu
28 lut 16:12
ICSP: z lewej strony masz funkcję typu Asinx + Bcosx. Zazwyczaj w takim przypadku zadziała
wyciągniecie
√A2 + B2 przed nawias, dostając :
| | A | | B | |
√A2 + B2( |
| sinx + |
| cosx) |
| | A2 + B2 | | √A2 + B2 | |
28 lut 16:14
ICSP: Oczywiście w mianowniku pierwszego ułamka wyrażenie A2 + B2 powinno znajdować się pod
pierwiastkiem
28 lut 16:15
Kinia: Okej, zobaczę co z tego wyjdzie , bo tak jak zaczęłam to nie dojdę do niczego?
28 lut 16:18
ICSP: raczej nie
28 lut 16:27
Kinia: ICSP − dziękuję bardzo! Udalo sie , zapamiętam tą metodę,nawet sobie zapiszę gdzieś zeby sie
utrwalilo i porobie jeszcze zadania z trygonometrii.

może jakas wskazowka do jeszcze
jednego mojego zadania?

byłabym wdzięczna
28 lut 16:33
Mila:
√3sinx+3 cosx=
√6 /:
√3⇔
sinx+
√3cosx=
√2 /:2⇔
| 1 | | √3 | | √2 | |
| sinx+ |
| cosx= |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
cos |
| * sinx+cosx*sin |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
( |
| +x)= |
| lub ( |
| +x)= |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
28 lut 16:38
ICSP: Jeśli dam radę.
28 lut 16:38
28 lut 16:43
ICSP: an = Sn − Sn − 1
28 lut 16:44
Kinia: To juz jest
28 lut 16:46
ICSP: no to wykonaj działania. Dostaniesz pewną funkcję kwadratową
28 lut 16:49
Kinia: hm... i jak to odnieść do bn ? Podstawic i później jakoś rozpatrywać?
28 lut 16:51
ICSP: bn = (1 − p)(3n2 − 3n + 1) − p(n2 + 1) = ...
Trzeba to wymnożyć i pogrupować ze względu na n
28 lut 16:52
Kinia: I jeszcze pytanko co do tej trygonometrycznej metody , to jesli mialabym postać Asinx − Bcosx
to wówczas tez wyciągam ten sam wyraz przed nawias czyli √A2+B2?
28 lut 16:53
ICSP: A sinx − B cosx = A sinx + (−B) cosx = A sinx + C cosx gdzie C = −B
28 lut 16:54
Kinia: Okej, będę próbować sama to z ciągami
28 lut 16:54
Kinia: Dziękuję

to fajna i dosyć uniwersalna metoda, a nie takie "zgadywanie"
28 lut 16:56
ICSP: Metoda mało ważna. Ważniejszy jest wniosek który z niej dostajemy.
Gdy f(x) = A sinx + B cosx to f(R) = [−√A2 + B2 , √A2 + B2 ]
28 lut 17:00
Kinia: Mógłbyś bardziej wyjaśnić?
28 lut 17:06
ICSP: Na razie masz zadanie z ciągami
28 lut 17:12
Kinia: Haha no tak, zaraz się za nie zabiorę, ale jak już chcę czegoś używać to dobrze by było chyba
wiedzieć co to i dlaczego
28 lut 17:13
Kinia: | | 3 | |
Hm... zatem dla a=0 czyli p= |
| ciag b(n) jest malejąca, bo funkcja f(n) jest postaci |
| | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
− |
| n − |
| . Dalej, dla a>0 czyli p< |
| ... no właśnie, co ? Policzylam |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
współrzędne wierzcholka i mam je wstawić do równania funkcji zeby znaleźć tą granicę, w której
n maleje?
28 lut 17:51
ICSP: Skorzystaj z definicji ciągu malejącego.
28 lut 17:54
Kinia: Dla kazdego n b(n+1) − bn < 0 ?
28 lut 18:23
ICSP: 
(naturalnego n)
28 lut 18:26
Kinia: Czyli mam tam wstawić n+1 i wyliczać dalej ?
28 lut 18:27
Kinia: Cos czuję, że to będzie za dużo liczenia
28 lut 18:31
ICSP: Trochę to roboty będzie, ale tak

Chyba, że wymyślisz dobre warunki dla tej funkcji kwadratowej

Masz może odp ?
28 lut 18:32
Kinia: | | 3 | |
Tak, taki ładny wynik p ≥ |
| |
| | 4 | |
28 lut 18:33
ICSP: Czyli dobrze policzyłem

Myśl nad warunkami, albo licz z definicji
28 lut 18:34
Kinia: to jak mam wymyślać warunki to może ja już sobie lepiej policzę jednak na piechotę

coś
czuję, że szybciej mi to wyjdzie
28 lut 18:35
Kinia: Zrobione

dziękuję za pomoc, dobrze, ze przy kwadracie sie poskracaly współczynniki

A tak z ciekawości, to jakie powinny być warunki ?
28 lut 18:45
28 lut 18:46
Kinia: A dlaczego takie? Wiem, trudna jestem
28 lut 18:53
ICSP: Tego Ci nie wytłumaczę − musisz to sama zrozumieć. Najlepiej narysuj sobie kilka parabol
których wierzchołek jest w przedziale (1,2)
28 lut 18:57
Kinia: Chyba to za trudne dla mnie żeby to zrozumieć

, no nic, poprzestane na liczeniu z definicji,
bo to akurat rozumiem

Mam nadzieję, że bardzo nie przeszkadzam w to sobotnie popołudnie

ale ja dziś pół dnia już
robię zadania i zostały mi same, których nie potrafię.
28 lut 19:15