wartości
Agre: Oblicz, dla jakich wartości parametru m równanie ma jeden pierwiastek, gdy:
x
2 + 2(1− logm)x +1 − log
2m=0
m>0
Proszę o pomoc
28 lut 11:57
J:
warunek: Δ = 0
28 lut 12:00
Agre: Δ= 8logm + 8log2m
Taka wychodzi mi delta, dalej:
8logm(1+8logm)
8logm = 0 (a takiego wyniku niestety nie ma)
Powinno wyjść m=1 i m=10.
Nie mogę uzyskać takiego wyniku
28 lut 12:04
J:
nie podoba mi się ta Δ , podstaw: t = logm i wtedy:
Δ = 4(1 − t)2 − 4(1 −t2)
28 lut 12:32
Agre: Wciąż wychodzi mi ten sam wynik
Δ=8t2−8t
Mam tak, niech logm=t
x2 + 2(1−t)x +1 − t2=
x2 + (2−2t)x+1−t2=
Δ= (2−2t)2 − 4(1−t2)
= 4−8t+4t2−4+4t2
= 8t2 −8t
28 lut 18:06