Zamknięte proste zadanie z wielomianów
Michał: Witam,
Jak zwykle problem z zadaniem zamkniętym

Tym razem..
Równanie x
3−(p+1)x+3=0 ma pierwiastek całkowity
A. dla każdej liczby całkowitej p
B. tylko dla p=3
C. dla czterech różnych liczb całkowitych p
D. dla dwóch różnych liczb całkowitych p
No to tak. Widzę, że:
abc=−3
a+b+c=0
ab+ac+bc=p+1
Jak te liczby p wyznaczyć?
Bo coś mi nie wychodzi
28 lut 03:14
Qulka: pierwiastki całkowite są podzielnikami wyrazu wolnego masz do podstawienia tylko 4 możliwości
±1±3
28 lut 03:19
Qulka: odp C
28 lut 03:30
Qulka: i coś wyszło

zauważ że w zadaniu jest liczba pojedyncza ma jeden pierwiastek całkowity
28 lut 03:49
Michał: Usnąłem

No tak, wiem, że mam do podstawienia 4 możliwości
tylko, że jak wezmę sobie np. 3'jkę
3ab=−3
ab=−1
a+b=−3
b=−3−a
a(a+3)=1
a
2+3a−1=0
p{Δ)=
√13
| −3−√13 | | −3+√13 | |
a1= |
| ==> b= |
| |
| 2 | | 2 | |
| −3+√13 | | −3−√13 | |
a2= |
| ==>b= |
| |
| 2 | | 2 | |
...
AAA.Już rozumiem. "Pierwiastek całkowity" nie oznacza tego samego co "pierwiastki całkowite".
Czyli może być tylko jeden.... Dobra, dziękuję bardzo
28 lut 09:59