Zadanie nr 2 funkcje i wlasnosci
5-latek: Podaj przyklad odwzorowania zbioru A w zbior B jesli :
a) A=R B=R+U{0}
b) A=R B=RU{0}
c)A=c B−zbior liczb parzystych
d) A=N B− Zbior liczb calkowitych ujemnych
Wiem ze jest to takie odwzorowanie gdzie kazdemu elementowi zbiory X przyporzadkowujemy jeden i
tylko jeden element zbioru Y
28 lut 00:00
Qulka: a) f(x)=x
2
b) tam chyba brak minusa

f(x)=−x
2
c) f(c)=2c
d) f(n)=−n
28 lut 00:02
5-latek: Tak racja w b) brak minusa czyli nalezalo napisac wzory funkcji a np grafami tez mozna ?
28 lut 00:11
Qulka: cały zbiór R
28 lut 00:14
5-latek: W b) Dlatego ze nie chce sie dobrze zapisac wiec zapiszse to tak
W podpunkcie b) Zbior B to zbior liczb rzeczywistych ujemnych +0
28 lut 00:20
Qulka: no to napisałam do tego
28 lut 00:21
5-latek: Skojarzylem sobie wykresy tych funkcji i rozumiem
28 lut 00:23