Fizyka.
bezendu:
Qulka zapraszam

Paradoks Achillesa i żółwia
Czy można to jakoś inaczej pokazać niż, za pomocą szeregu ?
27 lut 22:32
Qulka: a ty tak od razu ciężki kaliber
27 lut 22:36
bezendu:
2. Po jakim czasie dwie wskazówki w zegarze (minutowa i godzinowa ) spotkają się.
Jeśli starujemy od godziny 12:00 to spotkają się co 65 minut, ale jak to matematycznie albo
fizycznie wyliczyć ?
27 lut 22:37
bezendu:
Czy ciężki kaliber ? To jest pierwsze zadania z mojej pracy domowej na uczelni. Nie mam na to
wpływu.
27 lut 22:38
Qulka: oo prędkości kątowe są zdecydowanie milsze
27 lut 22:44
bezendu:
Nawet nie wiem od czego tą naukę zacząć, czy jechać z Podstaw Fizyki HRW ?
Niby ta książka jest dobra dla studentów, ale za słaba dla fizyków
27 lut 22:45
bezendu:
A nie chcę tylko wykuj, zdaj zapomnij i się wgl nie rozwija. Tylko chcę dobrze zrozumieć
podstawy fizyki
27 lut 22:49
Qulka: mała ma ω=2π/12 duża ma ω=2π/1
mała ma zrobić kąt α duża 2π+α w tym samym czasie
| | α | | α | | α | | 2π+α | |
ω= |
| t = |
| = |
| = |
| i na krzyż proporcja masz α i obliczasz t |
| | t | | ω | | 2π/12 | | 2π | |
27 lut 22:49
27 lut 22:50
27 lut 22:52
bezendu:
A po co mi ten link ? Nie chcę patrzeć na gotowe rozwiązanie i odpowiedź, to mnie niczego nie
nauczy i da tylko chwilową satysfakcję z rozwiązania.
27 lut 22:53
Qulka: tam masz wskazówki metodą Achillesa i żółwia
27 lut 22:54
bezendu:
Z tym zegarem wyszło 65 i ileś tam z groszem więc dużo się nie pomyliłem
27 lut 22:55
Qulka:
27 lut 23:04
bezendu:
Wrócę jutro z pytaniami jak coś jeszcze poczytam bo nie chcę bez wiedzy zadawać pytania
Dziękuję i dobranoc
27 lut 23:05
Qulka: oki

do jutra
27 lut 23:05
Mila:
| | 360o | |
1) Wskazówka godzinowa w ciągu 1 godziny obróci sie o |
| =30o, |
| | 12 | |
w ciągu 1 minuty o 0,5
o.
| | 360o | |
2) Wskazówka minutowa w ciągu minuty obróci się o |
| =6o. |
| | 60 | |
3) x− liczba minut wskazówki godzinowej obracając się do momentu, gdy pokryły się wskazówki
minutowa i godzinowa.
4) Do momentu spotkania wskazówka minutowa "pokonała" kąt 360
0 i to co wskazowka godzinowa.
5)
Równanie 6
o*x−360
o=0.5x
5.5*x=360
| | 360 | | 3600 | | 720 | |
x= |
| = |
| = |
| =65511 minut. |
| | 5.5 | | 55 | | 11 | |
Po 65
511 minutach wskazówka minutowa dogoni wskazówke godzinowa.
27 lut 23:12
bezendu:
Dziękuję
Mila w sumie zadania z poziomu liceum
27 lut 23:14
Qulka: a ja chciałam tak porządnie z Pi rozpisać
27 lut 23:18
bezendu:
Czemu usuwać rozwiązanie ?! Nie mam, żadnych pretensji, zrobiłem trochę inaczej ale to
rozwiązanie też się przyda !
27 lut 23:19
bezendu:
Ale to zadanie nie jest chyba na tegorocznej olimpiadzie, dwa pewnie i tak to jest gdzieś
rozwiązanie w internecie więc chyba żadnych pretensji nikt mieć nie będzie
27 lut 23:29
Qulka: jest w tym linku Dziadka
a zadanie wielokrotnie robiłam przy różnych okazjach ..standardowo przy ruchu po okręgu
27 lut 23:31
Mila:
No to niepotrzebnie rozwiązywałam , skoro rozwiązania są w internecie.
27 lut 23:37