Wektory
areek: Oblicz pole trojkata(wektory)
A(4,−4,6)
B(1,3,0)
C(0,5,−2)
Jak sie za to zabrac?
27 lut 22:02
Braun:
1.Znajdź wektor AB i AC
2. [AC]x[AB]
27 lut 22:16
Qulka: i tu zdecydowanie z jednego wierzchołka
27 lut 22:17
Metis: Oblicz długości wektorów w R3 − |AB|, |BC|, |AC| i skorzystaj ze wzoru Herona...
27 lut 22:17
Braun:
Bez sensu liczyć wektor BC który nic nie wnosi. Dwa jest gotowy wzór na pole trójkąta który
podałem
27 lut 22:18
Metis: Każde
poprawne rozwiązanie jest dobre
27 lut 22:20
areek: Czyli jak by ktos napisal co pokolei robic?
27 lut 22:21
Qulka: masz napisane co zrobić w 2 poście ..po kolei w punktach
27 lut 22:22
Metis: A nie widzisz postu Brauna i mojego ?
27 lut 22:22
Braun:
Jak to mówi mój wykładowca z fizyki: ''rozwiązać zadanie każdy może, ale najprostszą drogą..
tylko nieliczni mogą"
27 lut 22:22
areek: No wektor BA wynosi[3,−7,6] a BC [−1,2,−2]
i teraz jak je wynozyc?
27 lut 22:24
areek: zapisac to jako macierz z 3 niewiadomymi?
27 lut 22:25
Qulka: z wersorami i j k
27 lut 22:26
areek: no i mam [2,0,−1]
27 lut 22:26
Qulka: albo poćwiczyć Laplacea i rozwinąć względem tego wiersza

będzie szybciej
27 lut 22:27
Qulka: no i policz jego dłługość
27 lut 22:27
areek: Zrobilem to Cramerem czy jakos tak
27 lut 22:27
Braun:
[3,−7,6]x[−1,2−2]= |i j k |
|3 −7 6 |
|−1 2 −2 |
27 lut 22:28
areek: √5
27 lut 22:28
Qulka: jak lubisz

wszystkie drogi prowadzą do Rzymu
27 lut 22:28
Qulka: to podziel na dwa i masz pole
27 lut 22:28
27 lut 22:29
areek: aha no ok, dzieki
27 lut 22:29
areek: a jak znaleźć dlugosc wysokosci trojkata?
2 mar 20:10
areek: i jeszcze takie pytanie, skad wiedziec czy mam ze wzoru wziac AC*AB czy np. BA*BC?
2 mar 20:28
utem:
Wyjdzie to samo, sprawdź, zaczepisz wektory w jednym punkcie.
2 mar 20:32
areek: dobra, teraz tak, mam punkty
A(3,2,−1)
B(2,4,4)
C(−1,2,7)
| | 1 | |
do wzoru podstawilem |
| |AC*BA| (a jest srodkowe) |
| | 2 | |
no i policzylem AC=[−4,0,8]
BA=[1,−2,−7]
no i policzylem macierzem i potem dlugosc i wyszlo mi 12
√5
wynik jest 6
√5 wedlug ksiazki
2 mar 20:38
areek: aa o 1/2 zapomnialem
2 mar 20:40
areek: aa o 1/2 zapomnialem
2 mar 20:40