matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc granice
pablo:
obliczyc granice
x
2
lim x−>0
e
3
x
+e
−
3
x
−2
27 lut 20:43
pablo:
nikt nic?
27 lut 21:26
ICSP:
zamiast pisać lim
x → 0
będę pisał samo lim. W domyśle rozumiemy, że granica jest przy x → 0 Mamy:
x
2
x
2
lim
= lim
=
e
3x
+ e
−3x
− 2
(e
3/2 x
− e
−3/2 x
)
2
x
2
1
= lim (
)
2
= lim
=
e
3/2 x
− e
−3/2 x
e
3/2 x
− e
−3/2 x
(
)
2
x
1
= lim
=
3
e
3/2 x
− 1
3
e
−3/2 x
− 1
(
+
)
2
2
3/2 x
2
−3/2 x
1
1
=
= =
3
3
(
+
)
2
2
2
9
27 lut 21:49