Geometria
Dżepetto 18: Na okręgu o promieniu 8 opisano trapez prostokątny, którego długość dłuższej podstawy jest
równa 24. Oblicz pole tego trapezu.
myślę nad własnością a+b=c+d lecz nie wiem jak policzyć całe d(dłuższy bok trapezu); mam tylko
jego fragment równy 8
√5.
Kolejne z "wiszących zadań"
27 lut 20:05
Qulka:

pitagoras z niewiadomą x
27 lut 20:21
Eta:

h=2r=16
r
2=16*x ⇒ x=4
P= (12+24)*8=....
27 lut 22:46
Qulka: do wyboru do koloru
27 lut 22:55
Dżepetto 18: Qulka; nie domyślam się dlaczego dłuższy bok ma dlugośc 8+x
Eta; niestety nie widzę tego r2=16*x. Z jakich własności to wzięłaś?
:c
28 lut 17:55
Eta:

Podstawowa własność:
Wysokość(r) poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
dzieli przeciwprostokątną (BC) na dwa odcinki (x i 16) takie,że
r2=x*16
Wykazujemy:
| | r | | 16 | |
z podobieństwa trójkątów |
| = |
| ⇒ r2=16*x |
| | x | | r | |
zapamiętaj ,bo bardzo często ułatwia rozwiązanie takich zadań
28 lut 19:29
Dżepetto 18: Eta teraz już rozumiem. Baardzo dziękuję
28 lut 20:29
Qulka: z tego co napisałeś że a+b=c+d, i skoro górna podstawa ma x to 24+x=16 = d i d=x+8
28 lut 20:47
Dżepetto 18: Ciemny jestem ciemny, załapałem dopiero po 4 analizie

Już rozumiem, również dziękuję
Qulko
1 mar 13:21