Wykaż, że. Ciągi
Dżepetto 18: | | n2+5n+6 | |
Wykaż, że tylko jeden wyraz ciągu (an) o wyrazie ogólnym an= |
| jest |
| | n2+3n+2 | |
liczbą naturalną.
Wiem, że jest to liczba n=1 ale jak znowu to dowieść
27 lut 19:50
Phoebe Campbell:
Nie miałem jeszcze do czynienia z ciągami, ale to chyba w tym przypadku bez znaczenia...
Myślę, że tędy droga..
| | n2 + 5n + 6 | | (n + 3)(n + 2) | |
an = |
| = |
| = |
| | n2 + 3n + 2 | | (n + 2)(n + 1) | |
| | n + 3 | | n + 1 + 2 | | 2 | |
= |
| = |
| = 1 + |
| |
| | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
27 lut 20:25
Phoebe Campbell: No i jeszcze dziedzinę wypadałoby pewnie wyznaczyć...
27 lut 20:25
Qulka: tak

i mianownik musi być dzielnikiem licznika więc tylko 1 bo w ciągach n≥1 więc n=0
odpada
27 lut 20:26
Qulka: to są ciągi więc wystarczy świadomość że jak do naturalnej coś dodasz to zawsze będzie dodatnie
27 lut 20:27
Mariusz: Qulka czasem jest wygodniej numerować wyrazy od n=0
np w przypadku gdy ciąg dany jest rekurencyjnie i chcesz zdefiniować funkcję tworzącą
27 lut 21:21
Dżepetto 18: nie wpadłem na "wyłączenie całości przed ułamek"

Dziękuję Phoebe Campbell!
28 lut 17:58