1 | 1 | 1 | ||||
Mamy wykazać, że : | + | = | ||||
a2 | b2 | h2 |
a*b | ||
w trójkącie prostokątnym : h= | (ten wzorek ....) jest w tablicach | |
c |
a2b2 | ||
⇒ h2= | ||
c2 |
1 | 1 | a2+b2 | c2 | 1 | ||||||
to: | + | = | = | = | ||||||
a2 | b2 | a2*b2 | a2*b2 | h2 |
1 | 1 | |||
..., no to dalej : | = | ⇒ | ||
h2c2 | a2b2 |
1 | c2 | 1 | a2+b2 | |||||
⇒ | = | ⇒ | = | ⇔ | ||||
h2 | a2b2 | h2 | a2b2 |
1 | 1 | |||
⇔ | + | c.n.w. . ... ![]() | ||
a2 | b2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |