wartość bezwzględna problem
Manio: Rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań :
| x+2 |−y=1
x−3+7=0
Doszedłem do tego, że x=−7, jednakże później wychodzi mi −|−7+2|−y=1 i tutaj nie wiem jak ma
wyjść z tą wartością bezwzględną. Czy wyjdzie mi 9 ; −9 ; 5 ; −5
Proszę tylko o wytłumaczenie jak ominąć tą wartość bezwzględną, resztę już sobie dam radę
Dzięki
27 lut 19:37
Metis: Pokaż jak to liczysz.
27 lut 19:43
Metis: |x+2 | na podstawie definicji wartości bezwzględnej jest równe
x+2 dla x>−2
−x−2 dla x<−2
1)
▯x+2−y=1
▯x−3+7=0
,gdzie x>−2
2)
▯−x−2−y=1
▯x−3+7=0
,gdzie x<−2
Teraz chyba wszystko jasne
27 lut 20:13
Qulka: na dole jest jakiś y

czy po prostu x=−4
27 lut 20:17
Manio: @Qulka − Mój bład jest tak :
| x+2 |−y=1
x−3y+7=0
@Metis Liczyłem w ten sposób :
|x+2|−y=1
x−3y+7=0
−y=−|x+2|+1
−3y=x−7
−|x+2|−y=1 /*(−3)
x−3y=−7
−3*(−|x+2|)+3y= −3
x= −7
no i tutaj utknąłem, bo nie wiedziałem co wychodzi w nawiasie.
27 lut 20:26
Qulka: a gdzie zginął y z dołu
27 lut 20:29
Metis: Będą 4 rozwiązania.
Wartość bezwzględną opuszczasz na początku...
x nie będzie równy −7...
27 lut 20:29
Manio: −|x+2|−y=1 /*(−3)
x−3y=−7
tutaj wychodzi, że
−3*(−|x+2|)+3y=−3
x−3y=−7
te dwa "y" się niwelują prawda

?
27 lut 20:31
Qulka:

x=−4 y=1 lub x=2 y=3
27 lut 20:31
Manio: Ok, czyli zaczynam od początku. Dam znać co mi wyjdzie
27 lut 20:31
Qulka: możesz dodać stronami żeby się skróciły, ale to nie znaczy, że nagle znikają w cudowny sposób z
równania i zostaje jakaś bzdura
27 lut 20:32
Qulka: masz drugą część czyli rozwiąż graficznie
27 lut 20:33
Qulka: a ty zamiast je niwelować wyznacz z dolnego −3y i wstaw do górnego będziesz miał tylko x
27 lut 20:33
Manio: | | 1 | | 7 | |
Zrobiłem. Wszyło tak jak należy, no i wzór tej funkcji to y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
Dzięki za pomoc.
27 lut 21:03