matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Objętość
marry:
Objętość walca jest równa V, a jego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest kwadratem. Wyznacz wysokość tego walca.
27 lut 19:08
Qulka:
2πR=h ⇒ R=h/2π V=πR
2
•h = π(h/2π)
2
• h h
3
= 4πV h=
3
√
4πV
27 lut 19:15