proszę o rozwiązanie
Michał: Podstawą ostrosłupa jest deltoid którego krótszy bok ma długość a a kąt ostry ma miarę 2α
Każda krawędż boczna ostrosłupa nachylona jest do płaszczyzny podstawy
pod kątem o mierze β Wyznacz objętość ostrosłupa
| | a3 tgβ | |
wynik to V = |
|
|
| | 6tgαsinα | |
jeżeli ABCD jest deltoidem to jego przekątne są prostopadłe AC ⊥ BD i DO = OB
0 ∊ DB AB = AD DC = BC = a
przyjąłem że kąt DCB = 2α z Δ DOC CO = acosα OB = a sinα
czyli DB = 2asinα
27 lut 18:33
Michał: obliczyłem też H z Δ COS H = OC *tgβ = acosα*tgβ
z ΔOAS
ale po podstaieniu tych obliczeń nie otrzymałe poprawnej odpowiedzi
27 lut 19:05
Michał: obliczyłem też P
p= P
ΔCBD + P
ΔDAB = a
2sin2α
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * a2 sin2α*acosαtgβ = |
| * a3 sin2α*cosα*tgβ
|
| | 3 | | 3 | |
ale to nie jest zgodny z wynikiem
może ktoś sprawdzi
27 lut 19:54
Michał: ponawiam prośbę o sprawdzenie
27 lut 21:55
Mila:
Dlaczego H obliczyłeś z ΔCOS?
Gdzie masz spodek wysokości ostrosłupa?
27 lut 22:04
Michał: słusznie H to nie odcinek OS
czy spodek wysokości nie będzie leżał podstawie na której da się
opisać okrąg
27 lut 23:25
Krab: Robię to samo zadanie i również mi nie wyszło, a nie wiem dlaczego

moj wynik to:
| | a3(cosα+sinα)*(2sinα)*tgβ*sinα | |
V= |
| |
| | 6 | |
Nie widzę błędu niestety
27 lut 23:32
Mila:
Spodek wysokości leży w środku okręgu opisanego na tym deltoidzie.
Trzeba obliczyc promień tego okręgu.
27 lut 23:36
Mila:
Krab jaką masz wysokość ostrosłupa?
27 lut 23:38
Krab: Jak obliczyć długość |OA| gdzie O to punkt przecięcia przekatnych deltoidu a A wierzcholek
najbardziej oddalony od niego ?
27 lut 23:39
Krab: Wysokość zła niestety
27 lut 23:41
Krab: Dziękujemy Mila! Dobranoc
27 lut 23:47
Mila:
Kąt 2α na dole, bo to ma być kąt ostry.
27 lut 23:59
Krab: To wiele zmienia...
28 lut 00:29
Krab: Teraz to juz nic nie wiem jak policzyć
28 lut 00:32
Mila:

1) czy wiesz dlaczego to taki deltoid?
(wszystkie krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem do płaszczyzny podstawy⇔
spodek wysokości tego ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na deltoidzie )
2) Dlaczego nie wiesz co i jak liczyć?
|AC|=2R (rysunek z 23:59)
3) ΔABC− Δprostokątny
∡CAB=90−α
| | |OB| | | |OB| | |
sin(90−α)= |
| ⇔cosα= |
| ⇔ |
| | a | | a | |
|OB|=a* cosα
P
ABCD=a
2*ctgα
W ΔSPC:
H=|PC|*tgβ⇔
| | 1 | | a | |
V= |
| *a2*ctgα* |
| *tgβ |
| | 3 | | 2sinα | |
====================
28 lut 16:06
Michał: ja rozwiązałem
z ΔABC prostokątny
| | sinx | | 1 | | a | |
IAC I = |
| H = IPCI * tgβ I PC I = |
| IACI IBCI = |
|
|
| | a | | 2 | | tgα | |
| | 2asinα | |
IBOI = IBCI * sinα IDBI = 2* IBCI sinα IBDI = |
|
|
| | tgα | |
| | 1 | | a2 | | 1 | | 1 | | a*tgβ | |
V = |
| * |
| *H H = IPCI * tgβ = |
| *IACI tgβ = |
| * |
|
|
| | 3 | | tgα | | 2 | | 2 | | sinα | |
| | 1 | | a2 | | 1 | | a*tgβ | | a3*tgβ | |
V = |
| * |
| * |
| * |
| = |
|
|
| | 3 | | tgα | | 2 | | sinα | | 6*tgα*sinα | |
28 lut 16:07
Michał: dziękuję bardzo
zanim ja napiszę to TY już wyślesz proszę o sprawdzenie bo skorzystałem z trójkąta
28 lut 16:12
Mila:
W |AC| chyba masz literówkę, odwrotnie?
28 lut 18:22
Mila:
Wysłałam, bo Krab napisał, że nie wie, jak liczyc.
Teraz będę czekać na Twoje pytanie ( w innym zadaniu)
28 lut 18:23
Krab: Teraz juz rozumiem, ale sprawiło mi to nie lada problem
28 lut 19:24
Mila:
To miło (Sz)Krabie.
28 lut 21:23
Michał: | | sinα | |
słusznie w IACI jest literówka I ACI = |
| |
| | a | |
28 lut 21:43
Mila:
Jak liczysz ten sinus?
28 lut 21:49
28 lut 21:51
Kinia: także ten sam zbiór zadań
28 lut 21:51
Mila:
No i dobrze masz Kinia.
28 lut 21:52
Kinia: o to miło, że znów błędu nie zrobiłam

niektóre te zadania są dość wymagające
28 lut 21:52
28 lut 21:54