procenty
Lidka: na lokatę roczną oprocentowaną 3,5% w skali roku wpłacono pewną kwotę pieniędzy. Po uplywie 5
lat wartość lokaty wzrosła do 2850,45 zł. jaką kwotę wpłacono na tę lokatę?
27 lut 17:55
dero2005:
jakie było oprocentowanie ? proste czy składane
27 lut 18:00
Lidka: proste bodajże
27 lut 18:02
dero2005:
V = V
o(1 + rn)
2850,45 = V
o(1 + 0,035*5)
2850,45 = V
o*1,175
27 lut 18:14
dero2005:
procent składany
V = V
o(1+r)
n
2850,45 = V
o(1 + 0,035)
5
2850,45 = V
o(1,035)
5
2850,45 = V
o*1,187686
| | 2850,45 | |
Vo = |
| = 2400 |
| | 1,187686 | |
27 lut 18:18