pomoocy !
Marek: Dla jakich wartości parametrów k i m rozwiązaniem układu równań
(k−1)x+my=2
mx−ky=3k+16
Jest para liczb: x=2 i y=3
| | 20 | | 28 | |
Próbowałem wyliczyć k i m i wyszło mi, że k = |
| i m = |
| |
| | 11 | | 11 | |
Nie jestem pewien czy jak jest ten nawias (k−1)x to mnoży się obie wartości, czyli k*x i −1*x
czy tylko jedną wartość z nawiasu.
Jeżeli ktoś może wytłumaczyć jak zrobić to zadanie to proszę o pomoc
27 lut 17:32
pigor: .., mnoży się
obie wartości ; no to zobaczę co mi
wyjdzie, a więc dla k=2 i y=3 dany układ ma postać :
(k−1)*2+m*3=2 i m*2−k*3=3k+16 ⇔ 3m+2k=4 /* 3 i 2m−6k=16 ⇔
⇔ 9m+6k=12 i 2m−6k=16 /+ stronami ⇔ 11m= 28 i 2k=4−3m ⇔
⇔ m=
2811 i 2k=
4411 −
8411 ⇔ m=
2811 i k= −
2011, a więc
odp. Par liczb
(m,k)= ( 2811,− 2011) spełnia warunki zadania,. ...
27 lut 18:11
Phoebe Campbell:
Jeżeli masz coś przed nawiasem i chcesz nawias usunąć to wszystko mnożysz razy to
co jest przed nawiasem, więc tutaj będzie (k−1)x = kx − x
Co do wyniku − m masz dobrze wyliczone, ale przed k powinien być minus...
27 lut 18:11