Dane są punkty
Heiden: Dane są punkty A=(−3,−1), B=(4,−2). Na prostej l: y=−3x+5 znajdź taki punkt C, aby kąt ABC był
prosty.
27 lut 17:25
Tadeusz:

... poradzisz
27 lut 17:51
Tadeusz:
pewnie tylko wrzucił i poczeka na gotowca −
27 lut 20:42
Qulka: albo tak jak Przemek..ogląda w tym czasie film

a zadania same się robią
27 lut 20:47
Heiden: no właśnie nie za bardzo

bo rysunek to mniej więcej ogarnąłem coś więcej możesz
podpowiedzieć Tadeusz?
27 lut 21:57
Mila:
Może to pomoże?
Kąt wpisany oparty na średnicy ( tu AB) jest kątem prostym.
27 lut 22:12
Tadeusz:
Zadanko te jak większość innych możesz zrobić na kilka sposobów.
Jeśli wyznaczysz środek odcinka AB i z niego zatoczysz okrąg o promieniu równym
połowie długości AB to każdy punkt leżący na tym okręgu z punktami A i B utworzą
kąt prosty z wierzchołkiem w tym punkcie.
Teraz pozostaje Ci tylko znaleźć punkty przecięcia tego okręgu daną prostą
27 lut 22:14
Tadeusz:
a jak chcesz się pobawić to możesz tak:
Równanie pęku prostych przez punkt A=(−3, −1) to
| | y+1 | |
y+1=a1(x+3) ⇒ a1= |
| |
| | x+3 | |
Równanie pęku prostych przez punkt B=(4, −2) to
| | y+2 | |
y+2=a2(x−4) ⇒ a2= |
| |
| | x−4 | |
Teraz warunek prostopadłości
| y+1 | | 4−x | |
| = |
| ... po wymnożeniu i przekształceniu do kanonicznej zobaczysz |
| x+3 | | y+2 | |
równanie okręgu. Dalej przetniesz go swoją prostą i wyznaczysz oba punkty tj C
1 i C
2
27 lut 22:24
Heiden: dzięki wielkie
27 lut 22:45
Tadeusz:
−
27 lut 22:47
pigor: ..., dane są punkty A=(−3,−1), B=(4,−2). Na prostej l:
y= −3x+5
znajdź taki punkt C, aby kąt ABC był prosty.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę tonp. tak : z warunków zadania szukam punktu
C=(x,y)= (x,−3x+5)= ?
takiego, że
|∡ABC|= 90o ⇔ wektor
BC ⊥ BA ⇔ [x−4,−3x+5+2] ⊥ [−3−4,−1+2] ⇔
⇔ [x−4,−3x+7] ◯ [−7,1] = 0 ⇔ −7(x−4)+1(7−3x)= 0 ⇔ −10x+35= 0 ⇔ 2x= 7 ⇔
⇔
x= 3,5= 72 ⇒ y= −3*
72+
102= −
112= −5,5 , zatem
odp.
C=(3.5, −5.5)=
(72,−112) − szukany
punkt C . ...
28 lut 13:13
Tadeusz:
... no tak .... a ja nie wiedzieć czemu zrobiłem dla ACB −:(
28 lut 13:40
pigor: ..., zrobiłeś po prostu ...

za dużo ; pozdrawiam ...
28 lut 19:13