Pomoże ktoś ?
Marek : Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia zapisz wyrażenia w postaci sumy algebraicznej :
(a−3)2=
(X+4)(x−4)=
27 lut 17:09
Phoebe Campbell:
(a−b)2 = a2 + b2 − 2ab
(a−3)2 = a2 + 9 − 6a
(a+b)(a−b) = a2 − b
(x+4)(x−4) = x2 − 16
27 lut 17:33
Phoebe Campbell:
W przedostatniej linijce miało być
(a+b)(a−b) = a2 − b2
zgubiłem kwadrat przy b...
27 lut 17:35
Marek : A to jest dobrze ?
(b+6)
2= b
2+12
b+ 36

?
27 lut 17:44
Phoebe Campbell:
(a+b)2 = a2 + b2 + 2ab
(b+6)2 = b2 + 36 + 12b
27 lut 17:47
Marek : Dzięki , czyli tamto było złe ?
27 lut 17:51
Phoebe Campbell: Dobrze było.. o ile miałeś na myśli (b+6)2 = b2 + 12b + 36
przy dodawaniu kolejność nie ma znaczenia..
27 lut 17:56