Równanie
Nata: Proszę o pomoc: Jakim sposobem mogę rozwiązać to równanie ?
X3−3x2+3x−6=0
27 lut 17:00
ICSP: np takim :
x3 − 3x2 + 3x − 1 = 5
27 lut 17:00
Hajtowy:
Jaki to poziom?
27 lut 17:01
Hajtowy: ICSP jak zawsze szybszy
27 lut 17:01
Nata: Da mi coś to przekształcenie ?
27 lut 17:02
ICSP: Da ci rozwiązanie

Tylko musisz pomyśleć z czym Ci się kojarzy lewa strona.
27 lut 17:02
Nata: Podstawa
27 lut 17:03
Hajtowy:
Uczono wzorów "do trzeciej" − użyj ich
27 lut 17:04
Nata: Ok, lewa strona jest wzorem skróconego mnożenia, ale co mam z tym dalej zrobić?
27 lut 17:06
Hajtowy:
LEWA = 5
I tyle

Tylko zwiń to ładnie
27 lut 17:06
Nata: (x−1)3=5
nie otrzymuje rozwiązania
27 lut 17:08
ICSP: a3 = b3 ⇒ a = b
27 lut 17:09
Hajtowy:
x=1+3√5
27 lut 17:10
Hajtowy:
27 lut 17:10
Nata: Ok, bardzo dziękuję za pomoc!
27 lut 17:12