funkcja liniowa
Paweł: Wyznacz takie wartości parametru m, aby prosta y=(2−m)x+1 miała punkt wspólny z odcinkiem o
końcach A=(−1,4) i B=(2,3).
Wychodzi z tego, że ten odcinek ma wzór y=0,125x+2,75 ale nie mam bladego pojęcia jak wyliczyć
to m w tym wzorze y=(2−m)x+1 .
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak wyliczyć m.
Dzięki z góry
27 lut 16:52
Ja:
27 lut 16:55
Tadeusz:
27 lut 16:58
Paweł: Rozumiem, że ta 1 to jest z tej 1 ze wzoru, czyli y=(2−m)x +1 <− ta jedynka to jest (0,b), ale
teraz jak to zapisac obliczenia do tego itp ?
27 lut 17:00
Paweł: I teraz jak wyznaczyć m ?
27 lut 17:03
Paweł: Może ktoś to wytłumaczyć ?
27 lut 17:33
Tadeusz:
y=(2−m)x +
1 ta jedynka to ta jedynka czyli punkt C=(0, 1)
teraz policz współczynniki kierunkowe prostych przez AC i przez BC
zatem ≤2−m≤
27 lut 18:05
pigor: .. , a co z warunkiem 2−m≠0 ; chciałbym znać odp. do tego zadania, bo
27 lut 21:04
pigor: ..., wyznacz takie wartości parametru m, aby prosta
y=(2−m)x+1 miała punkt wspólny z odcinkiem o końcach A=(−1,4) i B=(2,3).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak :
I sposób : wektor AB= [3−1] ⇒ 1(x+1)+3(y−4)=0 ⇔
⇔
x+3y−11= 0 − równanie prostej AB więc z warunków zadania szukasz
takich wartości parametru m, że rozwiązania układu − punkty (x,y) przecięcia
prostych y=(2−m)x+1 i x+3y−11=0 spełniają koniunkcje warunków
−1< x <2 i 3< y <4 ; dla mnie za ...

dużo roboty, ale widzę taki
II sposób
dany pęk prostych: y= (2−m)x+1 i (2−m)x+1=0 ⇔ x=
−12−m i 2−m≠0 ⇔
⇔
x=1m−2 i (*)
m≠2 − miejsce zerowe danej prostej ;
prosta przez A=(−1,4) : 4=m−2+1 ⇒ m=5 ⇒
y= −3x+1 i −3x+1=0 ⇔
⇔ 3x=1 ⇔
x=13 − miejsce zerowe jednej z prostych pęku przez A ;
oraz
prosta przez B=(2,3) : 3=4−2m+1 ⇒ 2m=2 ⇔ m=1 ⇒
y= x+1 i x+1=0 ⇔
⇔
x= −1 − miejsce zerowe prostej danego pęku przez punkt B ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem stąd i (*) warunki zadania spełniają nierówność podwójna:
−1≤ 1m−2 ≤ 13 /* 3(m−2)
2 ⇔ − 3(m−2)
2 ≤ 3(m−2) ≤ (m−2)
2 ⇔
⇔ −3(m−2)
2≤ 3(m−2) i 3(m−2)≤ (m−2)
2 ⇔ (m−2)
2+(m−2) ≥0 i (m−2)
2−3(m−2) ≥0 ⇔
⇔ (m−2)(m−2+1) ≥0 i m−2(m−2−3) ≥0 ⇔ (m−2)(m−1) ≥0 i (m−2)(m−5) ≥0 ⇔
⇔ (m ≤ 1 v m ≥ 2) i (m ≤ 2 v m ≥ 5), stąd i z (*) ⇔
m ≤1 v
m ≥5 ⇔
⇔
m∊(−∞;1> U <5;+∞). − szukany
zbiór wartości parametru
m. ...
28 lut 12:45