Wyrażenia algebraiczne
monix: Dany jest trójkąt równoramienny, w którym stosunek długości ramienia do podstawy jest równy
58 Zapisz pole tego trójkąta w postaci wyrażenia algebraicznego z jedną zmienną x.
Wyznacz obwód trójkąta, dla którego to wyrażenie przyjmuje wartość 588.
27 lut 16:45
Hajtowy:
| | 1 | |
Czy odp to 261 |
| ?  |
| | 3 | |
27 lut 16:47
fgjk: Nie mam odpowiedzi do tych zadań. Mogę prosić o rozwiązanie?
28 lut 13:48
J:
y − ramię
x − podstawa
| | 1 | | 5x | |
P = |
| xH , gdzie: H = √y2 − (x/2)2 i y = |
| |
| | 2 | | 8 | |
28 lut 13:55