Oblicz logarytmy
Madziaa: Umiałby ktoś rozwiązać logarytm typu:
log2(7)
log3(16)
log7(4)
Jak można ustalić do jakiej potęgi to podnieść, skoro możliwości może być 1000? Jak sb wtedy
poraszić?
27 lut 15:46
J:
ja bym wziął tablice matematyczne , albo kalkulator
27 lut 15:48
Mariusz: Logarytm dwójkowy można obliczyć bit po bicie
Pozostałe logarytmy można ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu
27 lut 15:56
Madziaa: Dzięki.

A w jaki sposób zrobić "bit po bicie"?
27 lut 16:02
Mariusz: Liczbę logarytmowaną sprowadzasz do przedziału (1,2)
mnożąc bądź dzieląc iteracyjnie przez 2 i zliczasz liczbę dzieleń bądź mnożeń
Jeśli dzieliłeś(aś) to zliczasz z dodatnim znakiem
Jeśli mnożyłeś(aś) to zliczasz z ujemnym znakiem
Jak sprowadzisz liczbę do przedziału (1,2)
Załóżmy że nasza liczba z przedziału (1,2) to y
Bierzemy y
0=y
Jeżeli y
i2<2 to y
i+1=y
i2
| | yi2 | |
Jeżeli yi2>=2 to yi+1= |
| |
| | 2 | |
oraz ustawiamy i. bit
27 lut 16:16
Madziaa: Grazie tante ^^
27 lut 16:22
Mariusz: Spróbuj obliczyć np pierwszy logarytm
W razie problemów pisz
27 lut 16:24
Mariusz: "ja bym wziął tablice matematyczne , albo kalkulator"
Co gdy siądzie prąd albo rozładują się baterie w kalkulatorze
a tablice gdzieś się podziały w bałaganie ?
27 lut 16:27