Całkowanie przez części
Jerry: Całka:
∫(x
2−2x)e
−xdx
Wiem, że to trzeba rozwiązać przez części. Proszę o pomoc.
27 lut 15:31
J:
najpierw rozbij: ... = ∫x2e−xdx − 2∫xe−xdx
27 lut 15:33
Jerry: Hmm... Można i tak ale cały problem polega na tym, że e jest podniesione do −x. Gdyby było do x
to nie byloby problemu.
27 lut 15:35
J:
nie ma problemu .. w obydwu: v' = e−x v = −e−x
27 lut 15:39
Jerry: Czyli całka z e−x to −e−x?
27 lut 15:40
J:
tak
27 lut 15:43
J:
∫x2e−xdx = −x2e−x + 2∫xe−xdx
27 lut 15:47
J:
mała poprawka = −x2e−x − 2∫xe−xdx oczywiście
27 lut 15:53